10 mystiska platser att utforska i världen

10 mystiska platser att utforska i världen

Vi på Brorsa.nu  älskar att hitta världens mest mystiska platser, men vi gör det också för att vi vet att våra läsare också älskar det! Från havsbottnar till bergstoppar, här är 10 platser som gör att du direkt vill köpa en biljett, packa väskan och utforska världen.

Maunsell Army Forts, Kent, England

World War 2 Sea Forts© Getty Images/Flickr RM

Dessa besstående rester av andra världskriget ligger precis utanför kusten i Kent, England. Nu är de övergivna och kan ses från land på en klar dag. Om du önskar komma riktigt nära behöver du en båt. Under 1960- och 70-talet, var de kända för att blivit övertagna och brukade som piratradiostationer. En närliggande liknande konstruktion som vi ser på bilden blev den självutnämnda önation kallad Sealand – även om ingen annat land faktiskt erkänner dem som en självständig nation, men visst är de fräcka?

 

Fly Geyser, Black Rock Desert, Nevada, USA

dv420003

The colorful man-made Fly Geyser© Getty Images

Även om detta kan se ut som ett naturlig undvererk så är det inte det, tekniskt sett. Denna typ av konstgjorda gejser skapas när en oljekälla lämnas felaktigt förseglad, vilket låtit mineraler komma upp ovan jord och så småningom byggs den typ av gejser som ses på bilden. De är små (endast ca 1,5 meter hög), men växer fortfarande. De starka färgerna har vi  Termofil alger i vattnet att tacka för, otroligt!

 

Reed Flute Cave, Guangxi, Kina

3

Crystal Palace of Reed Flute Cave© Getty Images/Imagemore

Begravd djupt under jord i sydöstra Kina finner vi detta naturliga underverk, Reed Flute grottan. Namnet kommer inte från de massiva stalaktiter som finns i grottan utan från vassen utanför grottan, som faktiskt kan göras till flöjter och därav namnet. Grottan har varit turistattraktion ett antal år och inskrifter inuti dateras tillbaka över 1000 år. Det fantastiska ljuset? Tyvärr, det är konstgjort men skapar en imponerande inramning.

 

Crater Lake, Mount Katmai, Alaska

4

Katmai National Park crater lake© Getty Images/Gallo Images

På 2047 meter höjd ovanpå Mt Katmai i Alaska är det inte en topp utan istället finner du ett stort hål, fyllt med vatten.  Den kallas  kärleksfullt för “Crater Lake” (Det finns ett par andra sjöar med samma namn.) Vad är unikt med just denna? Kanten av den vulkaniska berget är drygt 2.000 meter, men sjön är belägen cirka 800 nedan, ett jädra högt dyk med andra ord. Tur att sjön tros vara nästan 300m djup (Varning: Ett verkligt försök till dyk här är inte en bra idé, om du inte bär en fallskärm eller liknande).

 

USS Kittiwakes vrak, Caymanöarna

5

U.S.S. Kittiwake© Predrag Vuckovic

USS Kittiwake byggdes 1945 och tjänade den amerikanska flottan i nästan 50-år som ett  räddningsfartyg för ubåtar. Nu är fartyget en ubåt själv och ligger på havsbotten och fungerar som ett konstgjort rev på Caymanöarna. Det är en av de bästa förlisningar i världen för dykning och lockar dykar entusiaster från hela världen. När du väl är där vill du garanterat spendera mycket tid där nere, fartyget är över 76m lång så det är mycket att uforska!

 

Vila Franca do Campo, Azores Archipelago

Todor Spasov - Action

Orlando Duque takes flight in the Azores, Portugal© Paulo Calisto/Red Bull Content Pool

De portugisiska Azorerna består av vulkanöar  i mitten av Atlanten. Öarna är nu ett stopp i Red Bull Cliff Diving tävlingarna. Dykarna hoppa från 28m ovanför vattnet, utför en rad manövrar innan de slår ner i Atlanten. Den lilla ön på bilden drevs som både en vingård och en militärbas innan den deklarerades som ett naturreservat.

 

Ditznup Cenote, Yucatánhalvön, Mexiko

7

Dzitnup Cenote near Chichen Itza© Getty Images/Lonely Planet Images

En  “Cenote” är ett så kallat slukhål, ofta med en sötvatten pool vid botten. Yucatan halvön är känd för dem, och Dzitnup är en av de mest kända av dem alla. Det finns uppskattningsvis 3.000 “Cenote” på Yucatan halvön där merparten är odokumenterade, här finner vi även en 160 km underjordisk flod. Du kan utforska grottan och dess stalaktiter för dig själv, lokalbefolkningen behandlar den som “samhällets poolen” (och ja, du måste köpa en biljett.)

Skattkammaren Petra, Jordanien

8

Petra Treasury© Getty Images/Moment RM

Du har antagligen sett bilder av den kända skattkammaren i Petra belägen i Jordanien, men den är väl värd en andra visning. Lyktor lyser upp förgrunden av den tusentals år gamla byggnaden i berget.

 

Shilin Stenskog, Kina

9

Stone Forest with observation tower© Getty Images

Det finns ett överflöd av legender om Shilins stenskog i Kina, en felaktig är att det rör sig om förstenade träd, det är faktiskt kalksten. It’s a world heritage site, and open for visitation. “Skogen” är ett världsarv och är öppet för besök!

 

Rio Tulija, Mexiko

10

The waterfalls of the Rio Tulijá© Lane Jacobs/Red Bull

Rio Tulija,  och ‘Agua Azul’ området i södra Mexiko är välkänt för sitt ljusblå vatten och är ett paradis för proffesionella kajakpaddlare.

Källa: redbull.com

(Visited 974 times, 1 visits today)

Comments

comments